Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Bokcirkel ”Värsta bästa nätet” av Maria Dufva

22 oktober  kl 13:00 - 17 december  kl 16:00

Under höstterminen bjuder vi in till en bokcirkel där vi diskuterar Maria Dufvas bok Värsta bästa nätet.

Ni läser hemma med era barn och reflekterar tillsammans med andra vuxna sedan. Vi ses i en mindre grupp på Sensus (Medborgarplatsen), vi fikar och samtalar kring bokens budskap.

Våra barn växer idag upp på nätet. Att en stor del av vardagen utspelar sig online är en självklarhet för de allra flesta barn. I princip alla 10-åringar har en egen smartphone, en 10-årig pojke spelar i snitt datorspel tre timmar om dagen och 15 procent av alla 2-åringar använder internet dagligen. Möjligheterna att hitta vänner, intressen och kunskap på nätet är fantastiska. Men i en digital värld där det är lätt att vara helt anonym lurar också många faror i form av utnyttjande, mobbning och näthat. I Värsta bästa nätet vänder sig kriminologen Maria Dufva direkt till barnen för att berätta om hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.

Boken ger konkreta råd om hur man ska agera till exempel när någon som vill videochatta säger att kameran är trasig eller när man fått ett otäckt kedjebrev som säger att mamma och pappa kommer dö om man inte skickar vidare. Maria Dufva reder ut vad som klassas som ett brott och vem i vuxenvärlden man kan vända sig till när mobilen börjat kännas som ett elakt monster. I boken får barnen också lära sig hur man ska bete sig för vara en schyst kompis. Vad gör man till exempel när bästa vännen delat med sig av en riktigt jobbig hemlighet? Och när är det okej att ta bilder på sina kompisar? Värsta bästa nätet tar också upp hur man bryter sitt gamingberoende och hur man blir mer källkritisk så att man kan känna igen fejkade nyheter.

(text tagen från  https://www.bonnierfakta.se/bocker/222418/varsta-basta-natet/ )

Träffledare: Suada och Marina

Målgrupp: Passar föräldrar med barn ca 10-13 år. Vi ses utan barn, men ni jobbar med boken tillsammans hemma! Vill du delta och behöver barnvakt? Hör av dig till oss.

När: 3 lördagar  22/10, 19/11 och 17/12  kl 13-14.30

Anmälan: till stockholm@makalosa.org senast 13 oktober, deltagaravgiften är 80kr där det ingår en bok och fika på träffarna. Antalet deltagare är begränsat.

Detaljer

Start:
22 oktober  kl 13:00
Slutar:
17 december  kl 16:00