Stockholms Makalösa Föräldrar

Välkommen till oss!

Vi är en politiskt och religiöst oberoende förening som ordnar träffar och aktiviteter, samtalsgrupper, nätverk, utflykter och läger för ensamstående föräldrar och deras barn i Stockholmsområdet.

Vi vill verka för att synliggöra och stärka gruppen ensamstående föräldrar och för att förbättra villkoren för ensamstående och deras barn. Vi hjälper till att bygga sociala nätverk och ger möjlighet att känna gemenskap – så att vi kan skratta, växa, stärka och inspirera varandra! Att ha roligt tillsammans är viktigt!

Många ensamstående har svag ekonomi. Därför är våra aktiviteter oftast gratis eller kraftigt subventionerade.

Tveka inte, utan kontakta oss redan idag om du och ditt/dina barn vill delta i våra aktiviteter!

Besök på Stadsmuseet

Följ med oss till Stadsmuseet!

Vi möts kl 13:30 utanför entrén till museet, utforskar och leker tillsammans och sedan bjuds alla på fika kl 15.  Museet stänger kl 17 så ni får gärna stanna kvar så länge det passar er efter fikat.

När: lördagen 10/6
Var: Stadsmuseet  (Slussen  https://stadsmuseet.stockholm/besok/hitta-till-museet/ )
Vem: makalösa barn i skolåldern med föräldrar (medlemmar i föreningen).
Värd: Marianne

Anmälan: senast onsdagen 7/6 till stockholm@makalosa.org, ange namn och åldern på barn samt eventuella allergier så att det kan finnas fika för alla. Aktiviteten är kostnadsfri men antalet deltagare är begränsat – vi ber er därför att endast anmäla er om ni vet att ni kan komma.

Midsommar med Makalösa

Fira Midsommar med Makalösa!

Vi samlas vid Spånga station kl 13.00  fredagen 23 juni och  går tillsammans till Spånga prästgård och är med om ett traditionellt Midsommarfirande.

Vi klär tillsammans en midsommarstång, reser den och dansar runt den.

13.00 Samling Spånga station där Cecilia möter upp er
13.30 Vi klär midsommarstången
14.00 Midsommarstången reses
14.10 Dans kring stången
14.30 Dansprogram med Spånga folkdansgille

MAKALÖS PICKNICK – ta med er dryck och något matigt till er familj, vi bjuder på efterrätten! (Kom ihåg picknickfilten)

De som vill får gärna stanna på  Midsommarandakt i Spånga kyrka med sång av Karin Wallin 16.00 (läs mer på https://www.svenskakyrkan.se/spanga-kista/midsommarfirande)

För att delta ska du vara medlem i föreningen och aktiviteten är gratis.

Anmäl er via sms till Cecilia direkt på 073-409 18 72, senast 21  juni (ange namn och antal och barnens ålder, kom ihåg eventuella allergier för efterrätten). Antal deltagare är begränsat och vi ber er att anmäla er endast om ni kan delta (avanmäl direkt om ni får förhinder så att vi kan ta in eventuella reserver).

Vi tar in ett begränsat antal deltagare och för allas trygghet ber dig att komma frisk.

Varmt Välkomna!
Cecilia Ek, ordförande Stockholms Makalösa Föräldrar

 

Picknick på Nationaldagen 6 juni

Kom och träffa Stockholms Makalösas styrelsemedlemmar vid en picknick  i Rålambshovsparken på Kungsholmen. Öppet för alla oavsett medlemskap i Makalösa.  Ta gärna med dig någon ensamstående bekant som ännu inte känner till vår förening. Ingen anmälan behövs.

Har du frågor om Makalösas aktiviteter i sommar eller höst så kan vi svara på det. Och har du funderingar på vad du tycker är bra eller kanske mindre bra i föreningen vill vi veta det.

Ta tillfället och träffa oss i styrelsen och följ med på en trevlig picknick!

Var? Rålambshovsparken på Kungsholmen, vid gång- och cykelnedfarten över Kungsholmstrand från Fridhemsplan.

När? Nationaldagen 6/6 kl 12:30 – ca 14.30.

Hur? Vi tar med fika att bjuda på.  Ta gärna med egen matigare picknick och filt att sitta på.

Minigolf i Akalla By

Varmt välkomna att spela minigolf med oss i den mysiga och naturnära Akalla By!

När: söndagen 21 maj, kl 14-16
Var: Akalla by, Kista https://akalla-bangolf.business.site/
Vem: makalösa barn i åldern i skolåldern med föräldrar (medlemmar i föreningen).
Värd: Anna
Anmälan & Avgift: KORT ANMÄLAN! senast tisdagen 16/5 till stockholm@makalosa.org , ange namn och åldern på barn. Deltagaravgift på 30 kr/person betalas i samband med bekräftelsen omgående.

 

Soligt välkomna!

Bild lånad från hemsidan

 

Makalösa på Toughest Family

Häng med till Lida Friluftsgård och delta på det häftiga familjeloppet med oss!

När: söndagen 4 juni, kl 9:30 (då startkuvert hämtas ut och loppet börjar ca kl 10).
Var: Lida Friluftsgård, Lidavägen 1, 146 33 Tullinge
Vem: makalösa barn i åldern 5+ med föräldrar (medlemmar i föreningen).
Värdar: Anna & Nina
Anmälan & Avgift: senast tisdagen 23/5 till stockholm@makalosa.org , ange namn och åldern på barn samt eventuella allergier så att det kan finnas fika för alla. Deltagaravgift på 40 kr/barn betalas i samband med bekräftelsen som ni får från oss. Ta med egen matsäck för dagen och vi bjuder på fika!

Kort om loppet: Toughest Family är en härlig aktivitet där barn och vuxna kan springa och utmana varandra tillsammans. Minimumålder är 5 år (baserat på födelseår). Alla barn måste delta tillsammans med sin förälder. Notera att alla vuxna deltagare tar fullt ansvar för sina barn. Loppet är ca. 2 km långt och innehåller ca. 20 hinder. Hindren anpassas för att vara roliga och utmanande för både barn och vuxna. Loppet är utformat så att alla, oavsett träningsnivå, kan slutföra det på deras egna villkor. Genomför hindret själv, eller ta hjälp av dina lagmedlemmar. Många av hindren har flera alternativ där du själv kan välja svårighetsgrad. Alla hinder är valfria och du bestämmer själv om du vill göra ett försök eller inte. Om du inte klarar det kan du helt enkelt gå tillbaka och försöka igen eller fortsätta till nästa hinder.

Läs mer på https://www.toughest.se/hinderbanor/stockholm/family/

 

Bild lånad från https://www.toughest.se

FULLT Storbarnsläger på Björkögården, barn 7-12 år

FULLT Nu öppnar vi anmälan till våra efterlängtade sommarläger!

Storbarnslägret är för familjer med barn 7-12 år och äger rum på Björkögården 17 – 21 juli 2023. Vi ser framemot härliga och avslappnade dagar tillsammans med umgänge, trevliga aktiviteter, bad och strandhäng, promenader och lekar. Tillsammans med andra ensamstående familjer njuter vi av naturen och vår makalösa gemenskap.

Lägeravgift: 800 kr/vuxen och 200kr/ barn.

*För förälder med årsinkomst under 230 000 kr; lägeravgift 800 kr/familj. Du ska kunna skicka in kontrolluppgifter från Skatteverket (senast deklarerad årsinkomst).

I avgiften ingår måltider och logi för lägrets 4 nätter.  Handdukar och lakan tar deltagarna med sig.

Boendet:
Storbarnsläget  håller till på  Körsbärsbo och Grangården där ca 20 familjer får plats i år.

Mat/hushåll: Frukost, lunch, frukt, middag och kvällsfika. Måltiderna serveras i matsalen och vi hjälps åt att ordna mellanmål/kvällsfikat och städar gemensamt på avresedagen.

Resa: Deltagarna ombesörjer själva resan till och från Björkögården med buss eller bil http://bjorkogarden.se/hitta-hit/. Lägret planeras att starta kl 14 17/7.

Anmälan: Intresset för sommarlägren är stort därför har vi en starttid för anmälningarna. Starttid anmälan: måndagen 15 maj kl 20.00 endast via länken (anmälningarna innan eller via mejl tas inte med/svaras inte på):  LÄNKEN  ÄR NU STÄNGD

Lägret hålls fritt från frön och nötter, men Stockholms Makalösa kan inte helt och hållet garantera ett helt allergifritt läger, det kan vara bra att veta.

Turordning gäller, så anmäl dig så snart som möjligt (notera starttid ovan, anmälan innan dess tas inte emot). De som ej deltagit i läger hos oss under 2022-2023 får förtur t o m kl 20 tisdagen  16/5 kl 20 (därefter fylls listan på med de som tidigare varit på lägret och anmält sig igen). När vi ska kunna planera rumsfördelningen har vi ett begränsat antal rum för familjer med 1 barn och familjer med fler barn, vi gör vårt bästa att ordna det så bra som möjligt för alla. Kan du dela rum så kan det hända att ni får förtur då vi behöver fylla bäddarna (t ex i 4-bäddsrum kan vi inte ta in endast en familj 1+1, även om någon annan familj ligger före i kön tidsmässigt).
 För er som inte får plats i år kommer vi att erbjuda en sommarutflykt att följa med på!

Bekräftelse: Under vecka 21 skickar vi ut en bekräftelse via mejl med information om hur du betalar in lägeravgiften. Lägerplatsen är säkrad först när lägeravgiften är betald.

Lägerledare: Mia och Marianne som är medlemmar i vår styrelse.  Våra lägerledare förbereder planering. ALLA deltagare kommer att ingå i någon av de olika ansvarsgrupperna för aktiviteter under lägret t ex lekar, pyssel, träning och musik. Har du önskemål på vad just du kan bidra med? Kanske kan du ta med dig gitarren, vill leda lekar eller göra något annat trevligt tillsammans med oss?  Meddela i så fall detta i samband med din anmälan – alla idéer är välkomna!

Informationsmöte 6 juni: Innan lägret ordnar vi en planeringsträff för att stämma av det praktiska. Detta blir också ett tillfälle att ses, alla som ska med på lägret. Vi tar upp frågor som: Resa till lägret? Vilka regler gäller på lägret (kring alkohol, mobiler, klocktider med mera)? Dessa och andra frågor tar vi upp på mötet som vi hoppas kunna hålla utomhus. Inbjudan till infomötet kommer separat.

Avbokning: avgiften kan återbetalas vid avbokning senast 30  juni undantaget 300 kr (administrationskostnader) och endast om platserna går till en annan deltagare.

Vid sjukdom: Vid förhinder att delta på lägret på grund av exempelvis sjukdom återbetalas lägeravgiften undantaget 300 kr (administrationskostnader). Sjukintyg krävs.

Varmt välkommen med din anmälan!

 

Bilden lånad från http://bjorkogarden.se/

FULLT Småbarnsläger på Björkögården, barn 0-6 år

FULLT!

Nu öppnar vi anmälan till våra efterlängtade sommarläger!

Småbarnslägret är för familjer med barn 0-6  år och äger rum på Björkögården 17 – 21 juli 2023. Vi ser framemot härliga och avslappnade dagar tillsammans med umgänge, trevliga aktiviteter, bad och strandhäng, promenader och lekar. Tillsammans med andra ensamstående familjer njuter vi av naturen och vår makalösa gemenskap.

Lägeravgift: 800 kr/vuxen och 200kr/ barn.

*För förälder med årsinkomst under 230 000 kr; lägeravgift 800 kr/familj. Du ska kunna skicka in kontrolluppgifter från Skatteverket (senast deklarerad årsinkomst).

I avgiften ingår måltider och logi för lägrets 4 nätter.  Handdukar och lakan tar deltagarna med sig.

Boendet:
Småbarnsläget  håller till på Videgården och Hasselgården  där ca 20 familjer får plats i år.

Mat/hushåll: Frukost, lunch, frukt, middag och kvällsfika. Måltiderna serveras i matsalen och vi hjälps åt att ordna mellanmål/kvällsfikat och städar gemensamt på avresedagen.

Resa: Deltagarna ombesörjer själva resan till och från Björkögården med buss eller bil http://bjorkogarden.se/hitta-hit/. Lägret planeras att starta kl 14 17/7.

Anmälan: Intresset för sommarlägren är stort därför har vi en starttid för anmälningarna. Starttid anmälan: måndagen 15 maj kl 20.00 endast via länken (anmälningarna innan eller via mejl tas inte med/svaras inte på): LÄNKEN  ÄR NU STÄNGD

Lägret hålls fritt från frön och nötter, men Stockholms Makalösa kan inte helt och hållet garantera ett helt allergifritt läger, det kan vara bra att veta.

Turordning gäller, så anmäl dig så snart som möjligt (notera starttid ovan, anmälan innan dess tas inte emot). De som ej deltagit i läger hos oss under 2022-2023 får förtur t o m kl 20 tisdagen  16/5 kl 20 (därefter fylls listan på med de som tidigare varit på lägret och anmält sig igen). När vi ska kunna planera rumsfördelningen har vi ett begränsat antal rum för familjer med 1 barn och familjer med fler barn, vi gör vårt bästa att ordna det så bra som möjligt för alla. Kan du dela rum så kan det hända att ni får förtur då vi behöver fylla bäddarna (t ex i 4-bäddsrum kan vi inte ta in endast en familj 1+1, även om någon annan familj ligger före i kön tidsmässigt).
 För er som inte får plats i år kommer vi att erbjuda en sommarutflykt att följa med på!

Bekräftelse: Under vecka 21 skickar vi ut en bekräftelse via mejl med information om hur du betalar in lägeravgiften. Lägerplatsen är säkrad först när lägeravgiften är betald.

Lägerledare: Cecilia och Tuss som är medlemmar i vår styrelse.  Våra lägerledare förbereder planering. ALLA deltagare kommer att ingå i någon av de olika ansvarsgrupperna för aktiviteter under lägret t ex lekar, pyssel, träning och musik. Har du önskemål på vad just du kan bidra med? Kanske kan du ta med dig gitarren, vill leda lekar eller göra något annat trevligt tillsammans med oss?  Meddela i så fall detta i samband med din anmälan – alla idéer är välkomna!

Informationsmöte 6 juni: Innan lägret ordnar vi en planeringsträff för att stämma av det praktiska. Detta blir också ett tillfälle att ses, alla som ska med på lägret. Vi tar upp frågor som: Resa till lägret? Vilka regler gäller på lägret (kring alkohol, mobiler, klocktider med mera)? Dessa och andra frågor tar vi upp på mötet som vi hoppas kunna hålla utomhus. Inbjudan till infomötet kommer separat.

Avbokning: avgiften kan återbetalas vid avbokning senast 30  juni undantaget 300 kr (administrationskostnader) och endast om platserna går till en annan deltagare.

Vid sjukdom: Vid förhinder att delta på lägret på grund av exempelvis sjukdom återbetalas lägeravgiften undantaget 300 kr (administrationskostnader). Sjukintyg krävs.

Varmt välkommen med din anmälan!

 

Bilden lånad från http://bjorkogarden.se/

Makalös Bebisträff i Rålis

Är du ensamstående med en liten? Välkommen  till vår bebisträff i Rålambshovsparken! Föreningens erfarna och mycket omtänksamma ordförande Cecilia håller  i träffen och bjuder på fika, samtal och trevlig samvaro med andra makalösa bebisföräldrar.

Tid: 13-15 lördagen 27 maj

Plats: Rålambshovsparken, ni ses vid ingången till parklekens byggnad. https://parker.stockholm/parker/ralambshovsparken/ 

Föranmälan: Anmäl er via sms till Cecilia direkt på 073-409 18 72, senast 25 maj  (ange namn och antal). Antal deltagare är begränsat och vi ber er att anmäla er endast om ni kan delta (avanmäl direkt om ni får förhinder så att vi kan ta in eventuella reserver). Medlemskap är trevligt men inte ett krav om du vill testa vår aktivitet första gången (eller ta med en nyfiken ensamstående vän).  Träffen är gratis.

Vem: ensamstående föräldrar med barn ca 0-2 år
Värd:  Cecilia Ek

Vi tar in ett begränsat antal deltagare och för allas trygghet ber dig att komma frisk.

FULLT Jag Kan! på Teater Tre

Nu är det fullt men mejla till stockholm@makalosa.org om ni vill vara på reservlistan, vi brukar alltid få avbokningar någon dag innan.

Följ med oss till Teater Tre och se föreställningen Jag Kan!

Jag Kan! är ett kroppspoetiskt teateräventyr för de yngsta, om lyckan i att klara av. Om hur kämpigt det kan vara att lära nytt och hur stolt man blir när man plötsligt kan det man nyss inte kunde. Föreställningen vill inspirera till självtillit och självkänsla; modet att pröva igen när det går på tok och uppmuntra till kreativ problemlösning. Genom teaterns lek, humor och rörelse gestaltar vi prövandet och övandet och triumfen som är gemensam för 3-åringen och 63-åringen: Jag Kan!

 

Läs mer https://www.teatertre.se/jag-kan-24-r 

När: söndag 30/4 kl 13

Var: Rosenlundsgatan 12, T-bana: Zinkensdamm

Vem: Föreställningen är ca 30 min lång och passar alla mellan 2 och 5 år.

Värd: Tuss

Deltagaravgift: kostnadsfritt för medlemmar i föreningen.

Anmälan via stockholm@makalosa.org, först till kvarn och begränsat antal platser.

Efter föreställningen går vi till närliggande park för lek och lite medhavd fika, säg till om du vill följa med så fixar vi festis och något att tugga på för barnen!

Foto: Thomas Zamolo

Makalösa vandring i Ursvik

Följ med på en 5-km vandring i lugn takt där vi stannar för att njuta av naturen och se oss omkring. Vi tar en lunchpaus och en fikarast under vandringen.

När: Sön 16/4  kl 10.15 (räkna med 3 – 4 timmar inklusive 2 pauser) 

Var: samling kl 10.15 i Hallonbergens centrum, utanför byggnaden vid busstorget. Det går att åka bil till Ursvik och då ses vi där vid 10.30.

Vem: vuxna och stora barn samt barn med barnvagn. Viss vandringsvana är bra att ha. Man kan dra barnvagn men på något ställe får vi hjälpas åt. Medlemskap i föreningen är trevligt men är ej krav.

Ta med:  lunchmatsäck + frukt/fika för din familj, vattenflaska, något att sitta på (det går bra med en tidning i en soppåse!) gärna extra strumpor, plåster, kamera och ett gott humör. Gå i bra skor, gärna vattentäta eller stövlar.

Träffledare: föreningens ordförande Cecilia Ek.
Anmälan:  via sms till Cecilia Ek på 073-409 18 72, skriv namn + ålder, senast på  lördag kl 15. Ange gärna i anmälan om du åker bil.

Hjärtligt välkomna önskar Cecilia och Stockholms Makalösa Föräldrar!