Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Bokcirkel ”Värsta bästa nätet” av Maria Dufva

31 oktober  kl 17:30 - 12 december  kl 18:30

Nu bjuder vi in till en bokcirkel där vi diskuterar Maria Dufvas bok Värsta bästa nätet.

Ni läser hemma (helst tillsammans med era barn) och reflekterar tillsammans med andra vuxna sedan. Vi ses i en mindre grupp på Sensus (Medborgarplatsen) och samtalar kring bokens budskap.

Våra barn växer idag upp på nätet. Att en stor del av vardagen utspelar sig online är en självklarhet för de allra flesta barn. I princip alla 10-åringar har en egen smartphone, en 10-årig pojke spelar i snitt datorspel tre timmar om dagen och 15 procent av alla 2-åringar använder internet dagligen. Möjligheterna att hitta vänner, intressen och kunskap på nätet är fantastiska. Men i en digital värld där det är lätt att vara helt anonym lurar också många faror i form av utnyttjande, mobbning och näthat. I Värsta bästa nätet vänder sig kriminologen Maria Dufva direkt till barnen för att berätta om hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.

Boken ger konkreta råd om hur man ska agera till exempel när någon som vill videochatta säger att kameran är trasig eller när man fått ett otäckt kedjebrev som säger att mamma och pappa kommer dö om man inte skickar vidare. Maria Dufva reder ut vad som klassas som ett brott och vem i vuxenvärlden man kan vända sig till när mobilen börjat kännas som ett elakt monster. I boken får barnen också lära sig hur man ska bete sig för vara en schyst kompis. Vad gör man till exempel när bästa vännen delat med sig av en riktigt jobbig hemlighet? Och när är det okej att ta bilder på sina kompisar? Värsta bästa nätet tar också upp hur man bryter sitt gamingberoende och hur man blir mer källkritisk så att man kan känna igen fejkade nyheter.

(text tagen från  https://www.bonnierfakta.se/bocker/222418/varsta-basta-natet/ )

Målgrupp: Passar föräldrar med barn ca 10-13 år. Vi vuxna ses i rummet utan barn, men ni jobbar med boken tillsammans hemma! Vill du delta och barnen följer med? Vi ordnar med barnledare så att barnen kan sitta i ett eget rum och t ex göra läxor eller spela lite kortspel eller samtala om boken tillsammans.

När:

31/10 kl 17.30-19.00 Sensus Medborgarplatsen: Introduktion och bokutdelning

7/11 kl 17.30-19.00 Sensus Medborgarplatsen (barnen med barnledaren i ett annat rum, bords/kortspel och ev  läxor är förslag på aktivitet)

21/11 kl 17.30-19.00 – OBS lokal bekräftas senare

5/12 kl 17.30-19.00 Sensus Medborgarplatsen (barnen med barnledaren i ett annat rum, bords/kortspel och ev  läxor är förslag på aktivitet)

12/12 Sensus Medborgarplatsen, Avslutning (barnen med barnledaren i ett annat rum, bords/kortspel och ev  läxor är förslag på aktivitet)

Anmälan: till stockholm@makalosa.org senast lördagen  28 oktober, deltagaravgiften är 50kr, det ingår en egen bok ni får behålla och vi ordnar med lite matigare mackor på träffarna. Antalet deltagare är begränsat.

 

Arrangeras i samarbete med Sensus Studieförbund

Detaljer

Start:
31 oktober  kl 17:30
Slutar:
12 december  kl 18:30