Stockholms Makalösa Föräldrar

Välkommen till oss!

Vi är en politiskt och religiöst oberoende förening som ordnar träffar och aktiviteter, samtalsgrupper, nätverk, utflykter och läger för ensamstående föräldrar och deras barn i Stockholmsområdet.

Vi vill verka för att synliggöra och stärka gruppen ensamstående föräldrar och för att förbättra villkoren för ensamstående och deras barn. Vi hjälper till att bygga sociala nätverk och ger möjlighet att känna gemenskap – så att vi kan skratta, växa, stärka och inspirera varandra! Att ha roligt tillsammans är viktigt!

Många ensamstående har svag ekonomi. Därför är våra aktiviteter oftast gratis eller kraftigt subventionerade.

Tveka inte, utan kontakta oss redan idag om du och ditt/dina barn vill delta i våra aktiviteter!

Storbarnsläger på Björkögården, barn 7-12 år

Storbarnsläger på Björkögården, barn 7-12 år

Storbarnslägret är för familjer med barn 7-12 år och äger rum på Björkögården 15 – 19 juli 2024. Vi ser fram emot härliga och spännande dagar tillsammans med umgänge, trevliga aktiviteter, bad och strandhäng, promenader och lekar. Deltagarna skapar lägret tillsammans med andra ensamstående familjer och  njuter av naturen och vår makalösa gemenskap. 

Här har vi samlat det mesta av informationen som kan behövas, läs allt innan du anmäler er så sparar du tid sen vid anmälan. 

Lägeravgift: 900 kr/vuxen och 200kr/ barn.
I avgiften ingår måltider och logi för lägrets 4 nätter.  Handdukar och lakan tar deltagarna med sig (alternativt hyr av gården och betalar på plats själv, OBS parfymerat tvättmedel, 130 kr/set). Kom ihåg en handduk till strandbaden.
*För förälder med årsinkomst under 230 000 kr; lägeravgift 900 kr/familj. Du ska kunna skicka in kontrolluppgifter från Skatteverket (senast deklarerad årsinkomst).

Boendet: i år försöker vi dela upp lägret i 2 mindre där barn 6-10 år (dvs förskoleklass och lågstadiet) bor i Grangården (ca 11 familjer) och barn som börjar/går i mellanstadiet bor i Körsbärsbo  (ca 8 familjer.) Vi hoppas att göra en så bra rumsfördelning som möjligt utifrån sängplatser,  ålder och eventuella syskon. Dusch och toalett i korridor delas med övriga deltagare.  Vi meddelar om rumsfördelningen innan lägerstart. 

Mat/hushåll: Frukost, lunch, middag serveras i matsalen på bestämda tider och lagas av personal på gården.  Det ingår även en frukt och en kvällsmacka. Man kan ha med kex och sådant som familjen vill ha på rummet (ej kylskåp). Lägret hålls fritt från frön och nötter, föreningen kan dock inte helt och hållet garantera ett helt allergifritt läger. Om ni har med er godis förvaras och äts det på rummen. Husens kylskåp har inte plats för annat än det som köps in gemensamt.
Alla deltagare kommer att vara med i en ansvarsgrupp och i det ingår att ordna med kvällsmacka en kväll under lägret samt att under en dag tömma papperskorgar och fylla på toalettpapper.

Städning: Deltagarna städar sina rum och tilldelade gemensamma utrymmen på avresedagen (planering för detta meddelas av ledarna). Under veckan plockar alla undan efter sig och sitt/sina barn för att hålla det trevligt.

Resa: Deltagarna ombesörjer själva resan till och från Björkögården med buss eller bil http://bjorkogarden.se/hitta-hit/. Lägret planeras att starta ca kl 14 måndagen 15/7 och avslutas efter städ och lunch 19/7 (starttiden kan ändras beroende på busstiderna).

Anmälan: Intresset för sommarlägren är alltid otroligt  stort därför har vi en starttid för anmälningarna. Starttid anmälan är söndagen 26/5 kl 9 endast via Google-formulär (anmälningarna innan eller via mejl tas inte med/svaras inte på): https://forms.gle/sndLSRevJHBvFkxx8. Se till att klicka på “skicka”, en kopia mejlas till dig så dubbelkolla att anmälan gått iväg.

Intagning: De som ej har varit med på läger som deltagare 2023-2024 kommer att placeras i en egen kö som vi i första hand går efter, i turordning, detta förutsatt att anmälan kommit in senast kl 8 måndag 27/5. De som har varit med på läger 2023-2024 kommer att placeras i en egen kö och kommer kunna delta i mån av plats. Har du barn i 2 olika ålderskategorier (ett som passar in på små och ett på stora t ex) så anmäl till det lägret du tror ni ska få mest utbyte av. Har du t ex en småtting och en 8-åring så tror vi ändå att småbarns passar bättre. 

Alla rum har våningssängar och då det finns rum med olika antal sängplatser, även inräknat madrasser på golvet, så kommer vi inte kunna utgå strikt från köplacering utan vi behöver även ha fokus på att fylla alla rum och bäddar för att så många som möjligt ska få möjlighet att följa med på lägret och ta del av bidragsmedel föreningen får.

Vi gör vårt bästa för att ordna det så bra som möjligt för alla. Kan du dela rum så kan det hända att ni får förtur.

Bekräftelse: Alla får svar om plats/reservplats via mejl.  Under vecka 22 skickar vi ut en bekräftelse via mejl med information om hur du betalar in lägeravgiften. Lägerplatsen är säkrad först när lägeravgiften är betald (senast 4/6). Ni som får plats på lägret kommer att fylla i ytterligare ett formulär med frågor om kontakt till närstående och en del andra praktiska saker. 

Ledare: Mia H och Olga (eventuellt någon mer till “mellanstadiet-huset”).  Våra lägerledare förbereder planering. Alla deltagare kommer under lägret att arrangera en aktivitet, detta görs tillsammans med en annan deltagare, t ex lekar, pyssel, träning och musik. Har du önskemål på vad just du kan bidra med? Kanske kan du ta med dig gitarren, vill leda lekar eller göra något annat trevligt tillsammans med oss?  Meddela i så fall detta i samband med din anmälan – alla idéer är välkomna!

Schema: Dagarna är schemalagda med fasta tider för måltider. Fasta tider också för tystnad i huset samt på rummen, detta presenteras på plats. Ett schema förbereds och presenteras av lägerledarna. 

Informationsamlingen första dagen (och din egna aktivitet + städning förstås) är obligatorisk att delta på, de andra aktiviteterna är frivilliga men vi hoppas så klart att ni vill komma och uppleva det spännande utbudet som era lägerkompisar erbjuder och ta del av gemenskapen.  Föräldrar har ansvar för sina barn även under alla aktiviteter. I det ingår att städa upp efter sig och sitt/sina barn när man har deltagit i en aktivitet. Dvs torka bort färg, rengöra material, lägga tillbaka det man har använt. Annars blir det ett jättestort efterarbete för aktivitetsansvariga. 

Informationsmöte: Innan lägret planeras en infoträff för att ses och stämma av det praktiska. Datum & plats meddelas senare. För många är det ett viktigt tillfälle att inleda lägret på och för barn att träffa sina lägerkompisar. Vi tar även upp frågor som: Resa till lägret? Vilka regler gäller på lägret (kring alkohol, skärmar, schema och tider med mera)? Dessa och andra frågor tar vi upp på mötet som vi hoppas kunna hålla utomhus. Inbjudan till infomötet kommer separat. 

Kommunikation: vi kommer att ha en Whatsapp-grupp för lägret för information och planering.

Skärmar på läger: Läger är tänkt som en skärmfri upplevelse men behöver något barn att pausa vid skärmen görs detta på era egna rum och inte i de gemensamma utrymmena. Räkna dock inte med att uppkopplingen fungerar på rummen utan ställ in er på dagar ute i det fria med lek och gemenskap.

Leksaker: Ta med det du eventuellt behöver för ditt/dina barn då det inte finns några gemensamma  leksaker på lägergården.

Foto: Vi värnar om deltagarnas integritet bland annat genom att vi inte tar kort på varandra utan uttalat samtycke. Deltagarna har ansvar att se till att inga andra hamnar med på deras bilder. Om ni råkar få med någon annan så är det ert ansvar att antingen fråga föräldern i efterhand eller direkt editera bort personen/personerna på ditt foto. Är ni några som kommer överens om att ni vill vara på bild tillsammans så har ni tillsammans ansvar för hur dessa bilder används efteråt. Ledarna kan komma att fråga om de får fota själva aktiviteten för användning på Makalösas sociala medier. Då fotar vi så att ansikten ej syns.  Nämn/tagga gärna föreningen om du vill när du lägger upp era egna bilder.

Kontrakt och ansvar: Föräldrar har ansvar för sina egna barn på lägret. Du har även ansvar att följa våra Etiska Riktlinjer.
Alla deltagare signerar ett kontrakt innan lägerstart. 

Avbokning: avgiften kan återbetalas vid avbokning senast 26  juni undantaget 300 kr (administrationskostnader) och endast om platserna går till en annan deltagare.

Vid sjukdom: Vid förhinder att delta på lägret på grund av exempelvis sjukdom återbetalas lägeravgiften undantaget 300 kr (administrationskostnader). Sjukintyg krävs.

Varmt välkommen med din anmälan!

❤KOM IHÅG❤ Vi alla bidrar till varandras lägerupplevelse. Vid missförstånd och problem ber vi er att prata med varandra med respekt och ta gärna stöd från lägereldarna om något behöver lösas.

Småbarnsläger på Björkögården, barn 0-6 år

Småbarnsläger på Björkögården, barn 0-6 år

Småbarnslägret är för familjer med barn i åldern 0-6 år och äger rum på Björkögården 15 – 19 juli 2024. Vi ser fram emot härliga och spännande dagar tillsammans med umgänge, trevliga aktiviteter, bad och strandhäng, promenader och lekar. Deltagarna skapar lägret tillsammans med andra ensamstående familjer och njuter av naturen och vår makalösa gemenskap.

Här har vi samlat det mesta av informationen som kan behövas, läs allt innan du anmäler er så sparar du tid sen vid anmälan. 

Lägeravgift: 900 kr/vuxen och 200kr/ barn.
I avgiften ingår måltider och logi för lägrets 4 nätter.  Handdukar och lakan tar deltagarna med sig (alternativt hyrs av gården och betalas på plats själv, OBS parfymerat tvättmedel, 130 kr/set). Kom ihåg en handduk till strandbaden.
*För förälder med årsinkomst under 230 000 kr; lägeravgift 900 kr/familj. Du ska kunna skicka in kontrolluppgifter från Skatteverket (senast deklarerad årsinkomst).

Boendet: Småbarnslägret håller till på Videgården och Hasselgården där cirka 18 familjer får plats. Vi försöker göra en så bra rumsfördelning som möjligt utifrån sängplatser,  ålder och eventuella syskon. Utgå ifrån att dusch och toalett delas med övriga deltagare, handfat finns på rummen. Vi meddelar om rumsfördelningen innan lägerstart.  Läs längre ned om förslag/val som kommer att finnas i anmälan. 

Mat/hushåll: Frukost, lunch, middag serveras i matsalen på bestämda tider och lagas av personal på gården.  Det ingår även en frukt och en kvällsmacka. Man kan ha med kex och sådant som familjen vill ha på rummet (ej kylskåp). Lägret hålls fritt från frön och nötter, föreningen kan dock inte helt och hållet garantera ett helt allergifritt läger. Om ni har med er godis förvaras och äts det på rummen. Husens kylskåp har inte plats för annat än det som köps in gemensamt.
Alla deltagare kommer att vara med i en ansvarsgrupp och i det ingår att ordna med kvällsmacka en kväll under lägret samt att under en dag tömma papperskorgar och fylla på toalettpapper.

Städning: Deltagarna städar sina rum och tilldelade gemensamma utrymmen på avresedagen. Under veckan plockar alla undan efter sig och sitt/sina barn för att hålla det trevligt.

Resa: Deltagarna ombesörjer själva resan till och från Björkögården med buss eller bil http://bjorkogarden.se/hitta-hit/. Lägret planeras att starta ca kl 14 måndagen 15/7 och avslutas efter städ och lunch 19/7 (starttiden kan ändras beroende på busstiderna).

Anmälan: Intresset för sommarlägren är alltid otroligt  stort därför har vi en starttid för anmälningarna. Starttid anmälan är söndagen 26/5 kl 9 endast via Google-formulär  (anmälningarna innan eller via mejl tas inte med/svaras inte på): https://forms.gle/zJnubxPN5UeYEp7X6 . Se till att klicka på “skicka”, en kopia mejlas till dig så dubbelkolla att anmälan gått iväg.

Intagning: De som ej har varit med på läger som deltagare 2023-2024 kommer att placeras i en egen kö som vi i första hand går efter, i turordning, detta förutsatt att anmälan kommit in senast kl 8 måndag 27/5. De som har varit med på läger 2023-2024 kommer att placeras i en egen kö och kommer kunna delta i mån av plats.  Har du barn i 2 olika ålderskategorier (ett som passar in på små och ett på stora t ex) så anmäl till det lägret du tror ni ska få mest utbyte av. Har du te x en småtting och en 8-åring så tror vi ändå att småbarns passar bättre. 

Då det finns rum med olika antal sängplatser, även inräknat madrasser på golvet/spjälsängar, så kommer vi inte kunna utgå strikt från köplacering utan vi behöver även ha fokus på att fylla alla rum och bäddar för att så många som möjligt ska få möjlighet att följa med på lägret och ta del av bidragsmedel föreningen får.

Vi gör vårt bästa för att ordna det så bra som möjligt för alla. Kan du dela rum så kan det hända att ni får förtur.

Bekräftelse: Alla får svar om plats/reservplats via mejl.  Under vecka 22 skickar vi ut en bekräftelse via mejl med information om hur du betalar in lägeravgiften. Lägerplatsen är säkrad först när lägeravgiften är betald (senast 4/6). Ni som får plats på lägret kommer att fylla i ytterligare ett formulär med frågor om kontakt till närstående och en del andra praktiska saker. 

Ledare: Mia L och Elaine. Våra lägerledare förbereder planering. Alla deltagare kommer under lägret att arrangera en aktivitet, detta görs tillsammans med en annan deltagare, t ex lekar, pyssel, träning och musik. Har du önskemål på vad just du kan bidra med? Kanske kan du ta med dig gitarren, vill leda lekar eller göra något annat trevligt tillsammans med oss?  Meddela i så fall detta i samband med din anmälan – alla idéer är välkomna! Läs längre ned om förslag/val som kommer att finnas i anmälan. 

Schema: Dagarna är schemalagda med fasta tider för måltider. Fasta tider också för tystnad i huset samt på rummen, detta presenteras på plats. Ett schema förbereds och presenteras av lägerledarna. 

På ankomstdagen så kommer vi att ha en sångstund med fokus på namn. Tisdag, onsdag och torsdag kommer det att vara en aktivitet på fm och en på em. På fredag fm kommer halva gruppen städa sina rum medan andra halvan ordnar aktivitet för alla barn som vill vara med och sedan byts man av. När vi ska städa de gemensamma utrymmena så kommer några personer att hålla i en aktivitet för de barn som klarar av att vara utan sin förälder. 

Informationsamlingen första dagen (och din egna aktivitet + städning förstås) är obligatorisk att delta på, de andra aktiviteterna är frivilliga men vi hoppas så klart att ni vill komma och uppleva det spännande utbudet som era lägerkompisar erbjuder och ta del av gemenskapen.  Föräldrar har ansvar för sina barn även under alla aktiviteter. I det ingår att städa upp efter sig och sitt/sina barn när man har deltagit i en aktivitet. Dvs torka bort färg, rengöra material, lägga tillbaka det man har använt. Annars blir det ett jättestort efterarbete för aktivitetsansvariga. 

Informationsmöte: Innan lägret planeras en infoträff för att ses och stämma av det praktiska. Datum & plats meddelas senare. För många är det ett viktigt tillfälle att inleda lägret på och för barn att träffa sina lägerkompisar. Vi tar även upp frågor som: Resa till lägret? Vilka regler gäller på lägret (kring alkohol, skärmar, schema och tider med mera)? Dessa och andra frågor tar vi upp på mötet som vi hoppas kunna hålla utomhus. Inbjudan till infomötet kommer separat. 

Kommunikation: vi kommer att ha en Whatsapp-grupp för lägret för information och planering.

Skärmar på läger: Läger är tänkt som en skärmfri upplevelse men behöver något barn att pausa vid skärmen görs detta på era egna rum och inte i de gemensamma utrymmena. Räkna dock inte med att uppkopplingen fungerar på rummen utan ställ in er på dagar ute i det fria med lek och gemenskap.

Leksaker: Ta med det du eventuellt behöver för ditt/dina barn då det inte finns några gemensamma  leksaker på lägergården.

Foto: Vi värnar om deltagarnas integritet bland annat genom att vi inte tar kort på varandra utan uttalat samtycke. Deltagarna har ansvar att se till att inga andra hamnar med på deras bilder. Om ni råkar få med någon annan så är det ert ansvar att antingen fråga föräldern i efterhand eller direkt editera bort personen/personerna på ditt foto. Är ni några som kommer överens om att ni vill vara på bild tillsammans så har ni tillsammans ansvar för hur dessa bilder används efteråt. Ledarna kan komma att fråga om de får fota själva aktiviteten för användning på Makalösas sociala medier. Då fotar vi så att ansikten ej syns. Nämn/tagga gärna föreningen om du vill när du lägger upp era egna bilder.

Kontrakt och ansvar: Föräldrar har ansvar för sina egna barn på lägret. Du har även ansvar att följa våra Etiska Riktlinjer.
Alla deltagare signerar ett kontrakt innan lägerstart. 

Avbokning: avgiften kan återbetalas vid avbokning senast 26  juni undantaget 300 kr (administrationskostnader) och endast om platserna går till en annan deltagare.

Vid sjukdom: Vid förhinder att delta på lägret på grund av exempelvis sjukdom återbetalas lägeravgiften undantaget 300 kr (administrationskostnader). Sjukintyg krävs.

Varmt välkommen med din anmälan!

KOM IHÅGVi alla bidrar till varandras lägerupplevelse. Vid missförstånd och problem ber vi er att prata med varandra med respekt och ta gärna stöd från lägereldarna om något behöver lösas.

 

* Sovarrangemang att välja på vid anmälan

✓1 enkelsäng och madrass/madrasser på golvet
✓1 enkelsäng och spjälsäng/spjälsängar
✓1 enkelsäng och madrass/madrasser på golvet samt spjälsäng/spjälsängar

✓2 flyttbara enkelsängar
✓2 flyttbara enkelsängar och madrass/madrasser på golvet
✓2 flyttbara enkelsängar och spjälsäng/spjälsängar
✓2 flyttbara enkelsängar madrass/madrasser på golvet samt spjälsäng/spjälsängar

✓2 väggfasta våningssängar. Om ni vill kan ni lägga ner några av madrasserna på golvet.
✓2 väggfasta våningssängar och spjälsäng/spjälsängar
✓2 väggfasta våningssängar och madrass/madrasser på golvet samt spjälsäng/spjälsängar

✓Jag kan ta med egen resesäng vid behov

✓Jag och mitt barn samsover i en 90-säng
✓Jag kan bara ha ett rum där två madrasser på golvet eller två sängar ligger/står intill varandra då vi samsover.

 

* Aktiviteter att välja på vid anmälan


✓göra brädspel med spelpjäser av naturmaterial, måla naturmaterial och limma ihop.
✓kanot prova på (för att anmäla dig som ledare till den här aktiviteten så måste du ha paddlat kanot tidigare)
✓papperspyssel (origami/flygplan, handträd)
✓barnlopp eller stafett
✓måla textil (endast med pennor, ingen flytande textilfärg)
✓rörelselek (om du åker bil och vill göra hinderbana så finns det en del att låna från föreningen)
✓disco efter middagen med popcorn/klämmis och festis. Eventuellt ansiktsmålning
✓aktivitet för barnen på fredagen när de gemensamma utrymmena städas.
✓eget förslag

 

Bilden lånad från http://bjorkogarden.se/

 

Midsommar med Makalösa

Fira Midsommar med Makalösa!

Vi samlas vid Spånga station kl 13.00  fredagen 21 juni och  går tillsammans till Spånga prästgård och är med om ett traditionellt Midsommarfirande.

Vi klär tillsammans en midsommarstång, reser den och dansar runt den.

13.00 Samling Spånga station där Cecilia möter upp er
13.30 Vi klär midsommarstången
14.00 Midsommarstången reses, dans kring stången och dansprogram med Spånga folkdansgille med efterföljande kämpalekar för barnen.

Efter programmet har vi MAKALÖS PICKNICK – ta med er dryck och något matigt till er familj, vi bjuder på efterrätten! (Kom ihåg picknickfilten)

För att delta ska du vara medlem i föreningen och aktiviteten är gratis.

Anmäl er via sms till Cecilia direkt på 073-409 18 72, senast 18  juni (ange namn och antal och barnens ålder, kom ihåg eventuella allergier för efterrätten). Antal deltagare är begränsat och vi ber er att anmäla er endast om ni kan delta (avanmäl direkt om ni får förhinder så att vi kan ta in eventuella reserver).

Vi tar in ett begränsat antal deltagare och för allas trygghet ber dig att komma frisk.

Varmt Välkomna!
Cecilia Ek, ordförande Stockholms Makalösa Föräldrar

 

Picknick på Nationaldagen 6 juni

Kom och träffa Stockholms Makalösa Föräldrar vid en picknick  i Rålambshovsparken på Kungsholmen. Öppet för alla oavsett medlemskap i Makalösa.  Ta gärna med dig någon ensamstående bekant som ännu inte känner till vår förening. Ingen anmälan behövs.

Har du frågor om Makalösas aktiviteter i sommar eller höst så kan vi svara på det. Och har du funderingar på vad du tycker är bra eller kanske mindre bra i föreningen vill vi veta det.

Ta tillfället och träffa oss i styrelsen och följ med på en trevlig picknick!

Var? Rålambshovsparken på Kungsholmen, leta efter första trädet vid ”snurran” (gång- och cykelnedfarten) över Kungsholmstrand från Fridhemsplan.

När? Nationaldagen 6/6 kl 13 – ca 15.

Hur?  Ta gärna med egen matigare picknick och filt att sitta på. Vi tar med fika att bjuda på.

FULLT! Spontanträff på JumpYard (barn ca 6-9 år)

Spontanträff på JumpYard –  kom och hoppa med oss!

När: torsdagen 9/5. Samling kl 13:40, hopptimme  kl 14-15, vi bjuder alla på fika efteråt.
Var:  JumpYard Nacka Forum https://www.jumpyard.se/nackaforum/
Värdar: Marianne & Nina

Vem: föräldrar och barn som går i förskoleklass-lågstadiet, medlemmar i föreningen

Anmälan: till stockholm@makalosa.org senast  tisdagen 7/5.  Deltagaravgift på 50 kr per barn betalas i samband med bekräftelsen senast 8/5 kl 9.  Ni kommer att få ett swishnr i bekräftelsen för att boka er plats. Ange allas namn och ålder på barnen. (Vuxna är med barnen men det är barnen som hoppar, så dina barn ska var tillräckligt  trygga att vara utan dig på redskapen, du som förälder har hela tiden ansvar och ska ha uppsikt över dina barn)

Lämplig klädsel:  träningskläder. Ta gärna ett hänglås om du vill låsa in dina saker i ett skåp. Kom ihåg vattenflaska!

Denna aktivitet genomförs med stöd från Riksförbundet Sveriges Makalösa Föräldrar

Makalös träff i Fruktparken

 

Hjärtligt välkomna till vår lekträff och picknick vid Fruktparken i Liljeholmen/Trekanten – vi bjuder på fika och gemenskap! Vi vet hur småbarnslivet kan vara så kom som du är – trött eller pigg, glad eller låg, förhoppningsvis känns livet lite trevligare efter ett par timmar ute i solen och trevliga samtal med nya bekanta.

När: fredagen 10/5 kl 13-15
Var:  Fruktparken i Liljeholmen/Trekanten 
Vem: ensamstående, medlemmar i föreningen eller ni som vill testa en gång utan medlemskap
Värd: Tuss
Anmälan: via sms till Tuss på 070 483 87 34  senast 9/5, skriv namn och antal och gärna ålder på barnen.

Vår tanke är att ses i själva parken en stund och fika där! Man kan också  landa lite på gräsmattan om man har en mindre bebis,  sen finns det möjlighet att  ta en härlig barnvagnspromenad kring Trekanten.

Ta gärna med en picknickfilt, solskydd och keps! Vi bjuder på fika och festisar men ta gärna med dig vatten och kaffetermos.

Nätverksträff för de yngre i Sofia

Är du ensamstående med en liten?  Välkommen  till vår träff för yngre barn på Sofia öppna förskola! Vi  bjuder på fika, samtal och trevlig samvaro med andra makalösa föräldrar. Äldre syskon är givetvis också välkomna! Vi erbjuder alla barn att få göra hand- eller fotavtryck på plats.

Kom som du är (dock utan förkylningssymptom), dela med dig så mycket eller så lite du orkar, skapa nya vänner eller bara låt din bebis krypa runt och utforska leksakerna. Träffen är gratis och medlemskap i föreningen ger förtur att delta.

Tid: Söndagen 19/5 kl 11-13
Plats: Sofia öppna förskola, Borgmästargatan 11, 2 tr
Föranmälan: stockholm@makalosa.org senast onsdagen 15 maj,, ange namn och ålder på barnen. (Infomejlet inför träffen med bekräftelsen kommer senast på fredagen 17 maj)
Vem: ensamstående föräldrar med barn ca 0-5 år
Värdar:  Cecilia och Tuss

Vi tar in ett begränsat antal deltagare och för allas trygghet ber dig att komma frisk.

 

FULLT Mors dag på Fjärilshuset

Fullt på både deltagarlistan och reservlistan!

Kom och fira Mors dag på Fjärilshuset med oss!

När: söndagen 26 maj kl 13-16
Var: Fjärilshuset Haga Ocean https://www.fjarilshuset.se/
Vem: medlemmar i föreningen, vuxna och barn i alla åldrar
Anmälan & Avgift: 50 kr per deltagare, då ingår det entré och fika. Anmälan till stockholm@makalosa.org senast 20/5, begränsat antal deltagare så kan bli fullt innan. (Vänta på bekräftelse via mejl innan ni betalar deltagaravgiften)
Värdar: Cecilia och Anna

Denna aktivitet genomförs med stöd från Riksförbundet Sveriges Makalösa Föräldrar

Vårläger på Grinda

Läs gärna hela texten nedan innan du skyndar att anmäla dig, tack!

Följ med på Makalösa naturupplevelse till ön Grinda  över Kristi himmelsfärdshelgen 9-12 maj!

Vi bor med enklare standard i nära kontakt med naturen och varandra. (Om du längtar efter lyxhotell och bekväma badrum så är det bäst att stanna i stan, här bor vi spartanskt med fokus på naturen, skärgårdsmiljön och den friska luften).

Rummen har handfat med rinnande kallt vatten och det finns flera mulltoaletter på området samt duschar. Här tar man med sig sina egna lakan och handdukar eller så hyr till en kostnad på 180 SEK / set (bör förbokas)

Vem: Medlemmar i föreningen. Resan är för familjer med barn i skolåldern, bl a då det är spartansk miljö och boende med våningssängar. Ni ska också tycka att själva långa båtresan är mysig då det är en del av hela upplevelsen (båtresan är 1,5-2,5 timme beroende på vilken tur vi får ta). Brukar ni bli sjösjuka lätt är det alltså inte så bra idé att anmäla er!

När: 9-12 maj

Var: Vandrarhem på Grinda. 4  längor med totalt 44 bäddar i 4- och 2-bädds rum med våningssängar.

Värdar: Cecilia, Helena och Marina

Anmälning ÖPPNAR 3/4 kl 19:00  via LÄNKEN https://forms.gle/XGn4iTcHtv1jiXuL6 , de intresseanmälningar  och mejl som kommer in innan dess kommer INTE att besvaras så vänligen respektera starttiden.

Sista anmälningsdagen söndagen 7/4 därefter återkommer vi med besked (förhoppningsvis runt 9/4). Först till kvarn men vi måste fylla sovplatserna och fördela rummen rätt, är ni 2 personer och kan dela rum med 2 i ett 4-bäddsrum till så ange detta i anmälan tack.

Vi arrangerar vistelsen tillsammans med er medlemmar därför bidrar alla med det de kan på plats. Anmäl om du kan hålla i någon aktivitet (yoga, tipspromenad, pyssel, gympa osv) eller vara behjälplig med annat istället.  Alla deltagare kommer att ingå i gemensamma matlag för att ordna med lunch, grillmiddag och disk. Planeringsmöte för alla där schemat och matlagning diskuteras är 28/4 kl 13-14.30 (plats meddelas senare).

Deltagaravgift: 400 kr per person, 350 kr under 12 år. I avgiften ingår båtresa Stockholm-Grinda t/r, boende 3 nätter och vissa måltider. Anmälningsavgiften ska vara betalad senast på måndag 15/4 för att behålla platsen.

Packning: frukost och mellanmål till er familj, picknickfiltar & lakan

Mat: Vi tar emot deltagare med de ”vanligaste” matallergier så som laktos- och glutenfritt, då vi tillagar maten själva kan vi inte anpassa matsedeln tyvärr. I avgiften ingår vegetarisk soppa till lunch och grillat till middag, det går bra att ta med annan mat om detta inte passar er men avgiften är samma oavsett.

Hur: Vi åker tillsammans från Strömkajen 9/5 (prel med Waxholmsbåten kl 13)  och reser hem på söndag 12/5.

Vad: Vi går ut till naturen, upplever havsdoft och de fantastiska havsutsikterna,  leker och följer vad vädret bjuder på! Det kommer finnas tid för egen återhämtning i naturen om ni så önskar.

Praktisk info: Det finns täcken och kuddar i alla rum och stugor. Lakan tar man med sig själv. Sovsäckar är inte tillåtna. Gästerna städar själva efter sig. Vid städning av rum/villa ska disk vara diskad och undanplockad och alla ytor ska vara undanplockade.

Följ med och hämta hem sommaren med oss!

OBS ni kommer vara några som undrar om platsfördelning mellan deltagande på Vårlägret på Grinda och de prel. bokade Sommarlägren på Björkögården v 29. De som får plats till Grinda kommer i ”prio 2 /reservlistan”  gällande anmälan till Sommarlägret sedan, för att så många som möjligt ska kunna ta del av platserna och bidragsmedel vi fått för våra läger. 

Denna aktivitet ordnas tack vare ett bidrag från Stiftelsen Oscar Hirschs Minne

PRELIMINÄRT SCHEMA:

DAG 1, 9/5
PREL! Kl 13 avresa från Strömkajen + frukt på båten
Ca 15:30  ankomst
Introduktionsrunda + installera sig i stugorna
Kl 17:00  Grillen tänds och vi bjuder på grillmiddag

DAG 2, 10/5
EGEN medhavd frukost
Kl 9:30 samling och förmiddagsaktiviteter
Kl 12 Lunch – Makalös soppa eller medhavd
Aktiviteter
Kl 17:00  Grillen tänds och vi bjuder på grillmiddag

DAG 3, 11/5
EGEN medhavd frukost
Kl 9:30 samling och förmiddagsaktiviteter
Kl 12 Lunch – Makalös soppa eller medhavd
Aktiviteter
Kl 17:00  Grillen tänds och vi bjuder på grillmiddag

DAG 4, 12/5
EGEN medhavd frukost + STÄD (ev grillat till lunch!)
kl 13.20 avresa till Strömkajen

 Ni planerar aktiviteter och arbetsgrupper på förmötet men utgår från schemat som grund  (eventuella ändringar på tider kan förekomma).

Prepping på Sofia

Kom och lär dig om hemberedskap med oss!

När: lördag 27/4 kl 13-15

Vem: makalösa föräldrar med barn (som ni vet kan vara med och lyssna eller leka lite lugnt i lokalen, ta till sig information och ställa frågor, alla barn är olika så vi hoppas att ni som föräldrar vet era barns förutsättningar.)

Var: Sofia öppna förskola, Borgmästargatan 11, 2 tr

Föranmälan: stockholm@makalosa.org senast på onsdag 23/4,  ange namn och ålder på barnen. Ni kommer få ett swishnr i bekräftelsen för att boka er plats. Ange era allas namn och ålder på barnen.

Avgift: du som medlem i föreningen betalar 50 kr per familj.  Om du inte är medlem ännu är avgiften 50 kr per person.

Värdar: Tuss och Rupesh

Om föredraget:

Vad gör du och ditt/dina barn om strömmen går och det blir svart? Spisen slutar fungera, det kommer inget vatten ur kranen och det inte går att spola på toaletten? Om det blir transportstrejk eller att människor av någon anledning börjar hamstra en viss vara (2019 och toapapper!) Eller om hela hushållet blir ruskigt förkylda samtidigt och ingen orkar gå och handla?

 Under det här föredraget får vuxna och barn lära sig hur man hanterar alla möjliga sådana problem så enkelt som möjligt och hur man undviker att bli rädd. Det här föredraget inriktar sig främst för hushåll med barn och utgår från lägenhetsboende i stan. Trygghetsskapande och att nå upp till den beredskap som rekommenderas av myndigheter är målet. Extra tips för barn med NPF-diagnoser eller selektivt ätande går vi även igenom. 

 Det kommer finnas målarboksbilder med världens sötaste lilla beredskapsdrake Flamma och kritor som extra underhållning för barnen.

 Det som INTE kommer att dyka upp är doomsday prepping, atomsäkra bunkers eller tips för att överleva i vindskydd i vildmarken. 

 Det här föredraget passar både för den som är total nybörjare inom hemberedskap och för den som kommit en bit på vägen men som vill ha extra bra tips och tricks för att kunna ha det så bekvämt som möjligt i samhällsstörning eller kris.

Föredraget hålls av Maria Byquist, författare till Slottsdrakens Beredskapskokbok. Boken kommer även att finnas att köpa till rejält rabatterat pris efter föredraget.
Var inte rädd utan var förberedd!

I samarbete med ABF och vi tar gärna era personuppgifter för närvarorapportering (inget krav förstås om man inte vill dela ut).

Vi hyr Sofia församlings lokaler för öppen förskola, och här finns leksaker för mindre barn, sällskapsspel för de lite äldre, soffor att hänga i och härliga ytor att vara på. Vi tar in ett begränsat antal deltagare och för allas trygghet ber dig att komma frisk.